Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής και της κοινωνικής εκπαίδευσης οι εκπαιδευόμενοι/νες και οι εκαπιδευτικοί του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Αγρινίου είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια ξεχωριστή εμπειρία, το απόγευμα της Τετάρτης 27 Απριλίου.
Συγκεκριμένα, συμμετείχαν σε πεζοπορική εξόρμηση στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία πάνω από τον Άγιο Κωνσταντίνο.

Η αφετηρία της πεζοπορίας δόθηκε στο κέντρο «Πανόραμα». Από εκεί η ομάδα ξεκίνησε πεζή να ανεβαίνει τον αμαξιτό δρόμο που οδηγεί στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Κατά την διάρκεια της διαδρομής έγινε λεπτομερής αναφορά στην ιστορία της περιοχής, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στα « Μαντέμια», τα λατομεία της περιοχής από όπου καλύπτονταν οι ανάγκες για οικοδομικούς λίθους, ιδιαίτερα για τις ανάγκες των κατοικιών που στέγασαν τους πρόσφυγες τής Μικρασιατικής Καταστροφής. Αλλά και πολλά άλλα εμβληματικά κτίρια της πόλης μας, όπως τα Παπαστράτεια Εκπαιδευτήρια, χτίστηκαν με πέτρα από τα «μαντέμια».

Η ανοδική πορεία, με συνοδεία τη μαγευτική θέα προς την πόλη και τον κάμπο τού Αγρινίου, κατέληξε αρχικά στον Προφήτη Ηλία, το γραφικό ξωκλήσι που πλέον περιστοιχίζεται από τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας.

Το εκκλησάκι ήταν κλειστό αλλά η διάθεση ήταν στο αποκορύφωμα. Έτσι, αντί της προγραμματισμένης επιστροφής, ένα μέρος των συμμετεχόντων συνέχισε με κατεύθυνση το πυροφυλάκιο . Ούτε αυτό όμως ήταν αρκετό. Και πάλι αποφασίστηκε να συνεχιστεί η πορεία μέχρι και τον αρχαίο πύργο, γνωστό και ως «Κουλόπυργο» που βρίσκεται στο δρόμο προς την Αγία Βλαχέρνα. Η προσέγγιση στα ερείπια του αρχαίου πύργου ήταν δύσκολη καθώς αυτός πλέον βρίσκεται μέσα σε πυκνή βλάστηση. Έγινε αναφορά στον πιθανό ρόλο του πύργου ως αρχαία φρυκτωρία, δηλαδή πύργος που ο ρόλος ρου ήταν να ειδοποιεί μέσω της χρήσης σημάτων φωτιάς.

Πλέον η Αγία Βλαχέρνα βρισκόταν σε οπτική επαφή και έτσι αποφασίστηκε η πεζοπορία να καταλήξει εκεί. Και εδώ δυστυχώς ο ναός ήταν κλειστός. Από το πλάτωμα δυτικά του ναού το βλέμμα ταξίδεψε μέχρι και την μακρινή Κεφαλλονιά. Και με αυτήν την απίστευτη η θέα η ομάδα πήρε το δρόμο της επιστροφής. Στο κέντρο «Πανόραμα» συναντήθηκαν όλα τα μέλη ξανά και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις εμπειρίες τους. Η ημέρα έκλεισε με ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.

Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για όλους. Ένα βιωματικό, εναλλακτικό μάθημα που τα είχε όλα: Φύση, πολιτισμό, ιστορία.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *